Frumusetea si magia orasului Sibiu te atrag inca de la primul search pe telefon, iar odata ajuns in inima lui te declari indragostit. Cum reuseste acest lucru? Prin arhitectura medievala, prin stradutele care te cuprind in povestea lor si mai ales prin istoria orasului transmisa parca prin fiecare cladire. Daca iti doresti sa ii faci o vizita trebuie sa iei cu tine rabdare si timp, fiindca linistea, frumosul si calmul sunt oferite deja de orasul transilvanean.
"Orasul Sibiu a fost inclus in top 5 al celor mai bune destinatii europene, dupa o competitie desfasurata in perioada 20 ianuarie - 10 februarie 2021, de Asociatia European Best Destinations” (sursa mediafax.ro)
Cu siguranta nu te vei putei plictisi la Sibiu pentru ca vei avea o lista lunga de obiective turistice care merita vazute.
Articolul de azi vine in sustinerea celor spuse mai sus si iti arata cateva dintre locurile superbe vizitate deja de catre turisti.
1. Muzeul Astra
Se afla in Parcul Natural Dumbrava Sibiului si este unul dintre cele mai mari muzee in aer liber din tara noastra, intinzindu-se pe o suprafata de 96 de hectare. Vei intalni aici gospodarii specifice zonelor rurale, vei invata despre mestesugurile traditionale si te vei lasa cuprins de povestea satului de altadata. Tot aici se organizeaza evenimente culturale, iar in sezon poti alege si o plimbare cu barca. In imediata apropiere se afla Gradina Zoologica din Sibiu, cea mai veche gradina din tara noastra. Aceasta este cunoscuta si ca prima gradina care a intrat in posesia unei perechi de zebre.
2. Podul Minciunilor
Podul Minciunilor a fost construit in anul 1859 si facea legatura intre Orasul de jos si Orasul de sus. Este cel mai vechi pod din fonta din tara noastra, fiind inclus pe Lista monumentelor istorice din judetul Sibiu. Exista si o mica poveste in spatele numelui pe care il poarta. Se spune ca atunci cand cineva traverseaza podul si spune o minciuna, acesta se cutremura pana cand mincinosul este adus cu picioarele pe pamant.
3. Muzeul National Brukenthal
Muzeul Brukenthal este cel mai vechi din tara noastra, fiind deschis de peste 200 de ani si totodata cel mai mare muzeu din sud-estul Europei. In anul 2010 s-a bucurat de o recunoastere importanta. A fost primul muzeu din tara noastra caruia i s-a oferit Premiul Uniunii Europene pentru Patrimoniul Cultural Europa Nostra. Tot in acelasi an a intrat si in Clubul de Excelenta The Best in Heriage.
Langa Muzeul Brukenthal se afla Casa Albastra. Este singura cladire din Piata Mare care nu poarta numele vreunui proprietar si de asemenea tot in aceasta cladire s-a infiintat primul teatru din Transilvania, iar piesele de teatru se jucau in curte.
4. Strada Cetatii si Turnul Dulgherilor
Este cunoscuta ca "cea mai frumoasa strada din Sibiu” si de aici se pot vedea cele trei turnuri medievale de aparare (Turnul Archebuzierilor, Turnul Olarilor si Turnul Dulgherilor), lucrate in piatra si caramida. Turnul Dulgherilor a fost cladit in secolul al XIV-lea si facea parte din a treia centura de fortificatii a orasului.
Este una dintre cele mai frumoase si boeme locatii pe care le poti vizita in Sibiu si din acest motiv nu trebuie omisa de pe lista ta.
5. Turnul Sfatului
Este situat intre Piata Mica si Piata Mare si neaparat trebuie sa urci in el fiindca te va incanta cu o priveliste asupra intregului oras. Vei putea vedea cele doua piete intre care este situat, biserica luterană, Podul Minciunilor si multe alte zone.
6. Piata Mare
Este locul unde se desfasoara cele mai multe evenimente din Sibiu (Festivalul de Teatru, Targul de Craciun etc.) datorita spatiului ofertant pe care il pune la dispozitie. Este inconjurata de cladiri cu o arhitectura frumoasa si este urmarita mereu de faimosii "ochi” de pe acoperisurile cladirilor.
7. Biserica Parohiala Evanghelica "Sf. Maria"
Una dintre cele mai frumoase cladiri gotice din Sibiu, avand un turn cu 7 nivele. Tot aceasta detine si al doilea cel mai vechi ceas din tara noastra, care dateaza din anul 1881. Exista si o legenda despre turnul bisericii. Conform acesteia, sasii sibieni isi doreau sa aiba cel mai mare turn din Transilvania si au mers la sasii din Bistrita pentru a se inspira. Dupa ce au facut masuratorile cu o franghie, sasii sibieni au fost invitati la un ospat si le-a fost taiata o bucatica din franghie pregatita. Astfel, tot turnul bisericii din Bistrita a ramas mai mare.
8. Casa Calfelor
Face parte din prima centura de fortificatie a Sibiului, existand din secolul al XIII lea. A fost cunoscuta ca si atelier, camin pentru negustorii de la aceea vreme, dar si pentru calfele calatoare. Calfele, sunt tinerii calatori, care plecau din satul natal in lume pentru a invata un mestesug si a-si face un rost in viata.
9. Muzeul de Istorie a Farmaciei
S-a deschis in anul 1972, iar prin prisma tematicii sale reprezinta o raritate atat pentru peisajul muzeografic din Romania, cat si pentru cel din Europa. Cladirea muzeului a fost si cladirea in care a existat una dintre cele mai vechi farmacii din orasul transilvanean, creata în jurul anului 1600 cu denumirea ''La Ursul Negru". Muzeul are o colectie de peste 6.600 de piese ce atesta evolutia medicamentatiei si a tehnicilor farmaceutice de-a lungul timpului.