Modificari fiscale importante incepand cu 1 ianuarie 2024: TVA-ul pentru imobilele noi creste de la 5% la 9%

Blogul agentiei imobiliare New Concept Living
22.11.2023
Modificari fiscale importante incepand cu 1 ianuarie 2024: TVA-ul pentru imobilele noi creste de la 5% la 9%

In acest articol de pe blogul nostru imobiliar va aducem la cunostinta o schimbare semnificativa in legislatia fiscala care va avea un impact direct asupra pietei imobiliare incepand cu 1 ianuarie 2024. Incepand cu aceasta data, TVA-ul aplicat preturilor pentru imobilele noi va creste de la 5% la 9%.

"Prin derogare de la prevederile art. 291 alin. (2) lit. m) pct. 3 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta lege, în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2024 se aplică o cotă redusă de TVA de 5% pentru livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, dacă au încheiat în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2023 acte juridice între vii care au ca obiect plata în avans pentru achiziţionarea unei astfel de locuinţe."

Implicatiile acestei modificări fiscale vor fi resimtite in special de catre cei interesati de achizitionarea unui imobil nou, asadar este bine ca acestia sa grabeasca procesul de achizitie. Pentru toate antecontractele semnate in 2023, TVA-ul ramane 5%, chiar daca imobilul va fi achitat integral anul viitor.

Ce înseamna aceasta majorare pentru piata imobiliara si pentru cumparatori?

- Impact asupra preturilor: Cresterea TVA-ului va duce, fara indoiala, la o crestere a preturilor imobilelor noi. Potentialii cumparatori trebuie sa ia in considerare aceasta crestere a TVA-ului in planificarea lor financiara si sa se pregateasca pentru o cheltuiala suplimentara.

- Negocierea preturilor: Intr-o piata care se confrunta cu o crestere a costurilor, abilitatile de negociere devin esentiale. Colaborarea cu un agent imobiliar experimentat poate facilita acest lucru si poate conduce procesul de negociere spre rezultatul dorit.

- Cumparatorii care se bazeaza pe imprumuturi pentru achizitionarea imobilului vor fi nevoiti sa achite un avans mai mare, dar vor plati și dobanzi mai mari, deoarece suma totala a împrumutului va creste odata cu majorarea TVA-ului.

In loc de concluzie

Majorarea TVA-ului pentru imobilele noi incepand cu 1 ianuarie 2024 va aduce cateva provocari pentru piata imobiliara. Aceasta este doar una dintre schimbarile pe care le aduce noul an in domeniul imobiliar, dar despre toate celelalte vom vorbi intr-un nou articol, in curand, pe acest blog imobiliar Sibiu.
Ne dorim sa informam clientii si sa le oferim sprijin din toate punctele de vedere.

Vezi oferta noastra completa aici: www.newconceptliving.ro