Casele de lemn sunt o optiune tot mai comuna in randul romanilor si aceasta datorita costului mai redus si a timpului de executie mult mai redus fata de o casa contruitruita din caramida sau BCA. Totusi, oamenii se sperie in necunostinta de cauza: poate nu pot autoriza constructia, poate va fi grea revanzare, poate e nevoie de finisaje speciale de interior pentru structurile caselor de lemn.
In acest material prezentam cateva particularitati care tin de finisarea unei case de lemn. Veti vedea ca nu sunt asa de multe diferente, iar lucrurile sunt departe de a fi complicate.
1. Cum se face izolarea casei?
Materialale care pot fi folosite pentru izolarea termica a acestor case pot fi de mai multe feluri: polistiren, vata minerala, vata bazaltica, etc. De preferat este ca atunci cand se monteaza casa sa aveti si materialele pentru izolatie, iar pe masura ce avanseaza lucrarea sa se realizeze si izolarea termica. Specialistii recomanda utilizarea polistirenului expandat ignifug de 5 cm care are o rezistenta termica si acustica mult mai mari fata de cel obisnuit. La final este indicat sa se aplice tencuiala decorativa siliconica.
2. Ce sistem de incalzire poate fi folosit si cum se monteaza instalatia termica?
Ca si in cazul caselor din caramida sau BCA, se poate folosi orice sistem de incalzire. Mai recomandata este folosirea sintemului centralizat de incarzire atat cu radiatoare, cat si incalzirea prin pardoseala. Desigur ca se pot folosi si seminee sau sobe, dar este recomandata folosirea camerelor de ardere inchise sau semi-inchise pentru un grad sporit de securitate.
Istalatia termica se traseaza peste placa de la parter, iar apoi prin spatele peretelui din rigips, facandu-se trasee de tur-retur pentru calorifere. Materialele pentru aceste trasee pentru partea ascunsa ar trebui sa fie polipropilena si cupru pentru partea vizibila.
3. Cum se monteaza instalatia electrica?
Instalatia electrica dintr-o casa de lemn trebuie sa fie omologata pentru astfel de constructii. Aceasta se monteaza cu trasee in spatele rigipsului, folosindu-se tubulatura de protectie, ignifuga. Este recomandata folosirea cablurilor din cupru. Dozele pentru prize si intrerupatoare este indicat sa fie din metal sau din plastic ignifug. Totodata tuburile prin care se trag cablurile trebuie sa fie metalice sau din materiale plastice omologate pentru locuintele din lemn. La fel si accesoriile, tabloul electric si corpurile de iluminat este necersar sa fie de asemenea omologate.
4. Ce instalatii si obiecte sanitare se folosesc?
Instalatiile sanitate si scurgerile se realizeaza doar din tuburi PVC. Alimentarea cu apa se face pe tubulatura din propilena cu insertie de fibra. Obiectele sanitare pot fi alese dupa preferintele fiecaruia.
5. Ce finisaje se pot folosi atat in bai, cat si in bucaterie?
Ca si in cazul caselor contruite din caramida sau BCA, pot fi folosite orice fel de finisaje. Singura deosebire fata de casele clasice este legata de montarea faiantei se face pe suporti de gips carton.
Ca si concluzie, cu mici exceptii, finisajele pentru casele de lemn se realizeaza aproximativ ca si finisajele pentru casele cu zidarie clasica.
Aceste informatii sunt obtinute din surse proprii. Pentru recomandari punctuale si avizate va rugam sa luati legatura cu o echipa tehnica.
Foto credit: shutterstock.ro