Reconditionarea mobilierului - Un proces eficient si accesibil

Blogul agentiei imobiliare New Concept Living
23.09.2021
Reconditionarea mobilierului - Un proces eficient si accesibil


Cat de repede te plictisesti de obiectele din jurul tau? Este cea mai potrivita intrebare de inceput. Daca unele persoane prefera rutina si sunt sceptice cu privire la schimbarile din viata cotidiana, altele sunt exact la polul opus. Pentru cei care se plictisesc repede, schimbarile sunt intotdeauna bine-venite in orice domeniu din viata lor. Acasa este locul in care petreci majoritatea timpului si din acest motiv iti poti pierde repede entuziasmul cu privire la amenajarile interioare, obiectele de mobilier si designul ales.
Daca te gandesti sa schimbi decorul locuintei tale, achizitionarea unei mobile noi nu este o varianta obligatorie. Poti apela la o alternativa mai ieftina, care te va ajuta sa iti pui creativitatea in functiune, care poate fi si distractiva daca o faci alaturi de membrii familiei, si anume: reconditionarea mobilei. Sentimentul va fi si mai placut daca obiectul reconditionat a fost al unor oameni importanti din viata ta, iar acest retus le va reda emotia de altadata.

Articolul de astazi iti prezinta toate informatiile referitoare la reconditionarea mobilei, de ce unelte ai nevoie sau ce pasi trebuie sa urmezi.

Reconditionarea se refera atat la repararea obiectului de mobilier (daca este cazul), cat si la eliminarea petelor sau a zgarieturilor, redarea culorii si a luciului initial. Poti pastra forma si stilul piesei de mobilier sau o poti adapta la designul interior al casei tale. Pentru ca uneltele potrivite duc la rezultatul asteptat, mai jos sunt enumerate accesoriile care iti vor usura munca:
• Fierastrau si ciocan;
• Cleste si surubelnita;
• Bormasina;
• Dalta si spaclu;
• Cutit cu care sa aplici chitul de lemn;
• Rigla sau ruleta (utile pentru masura);
• Smirghel;
• Bureti abrazivi;
• Perie de sarma;
• Decapant, chit de lemn, grund, bait, ceara pentru lemne, adeziv pentru lemn (sunt substante sau adezivi necesari in reconditionarea mobilierului);
• Carpe din material moale pentru inlaturarea prafului;
• Pensula (poti utiliza una din par natural care sa nu lase urme) sau bureti.

Inainte sa folosesti practic aceste unelte, mai jos sunt prezentate etapele necesare reconditionarii unui obiect de mobilier. Totusi, asigura-te ca te poti ocupa tu de acest aspect si ca nu este nevoie sa apelezi la un ajutor specializat. Este posibil ca obiectul/obiectele in cauza sa fie mult prea deteriorate si sa aiba nevoie de un tratament special, cu anumite substante chimice.

1. Pregateste-ti uneltele necesare inainte sa te apuci. Iti va fi mult mai usor si vei termina intr-un timp mai scurt daca totul este la indemana ta.
2. Verifica obiectul in amanunt pentru ca exista posibilitatea sa nu fie nevoie de o reconditionare totala. Cu siguranta il poti vopsi sau ii poti da un luciu integral, insa se poate ca anumite portiuni sa aiba cu adevarat nevoie de reparatii serioase sau anumite imbunatatiri.
2. Urmatorul pas este inlaturarea finisajului existent fie cu ajutorul unor substante, fie folosind o serie de unelte din cele prezentate mai sus. Pentru inceput utilizeaza un decapant, care va inlatura finisajul. Aplica-l uniform pe toata suprafata pentru un rezultat optim. Apoi indeparteaza lacul sau vopseaua (dupa caz) cu un spaclu sau un smirghel.
Daca vrei sa economisesti mai mult timp si sa nu mai astepti sa actioneze substanta chimica asupra materialului, atunci apeleaza la un slefuitor cu banda. Daca urmezi aceasta metoda, atunci ai grija ce hartie de granulatie folosesti pentru a nu afecta grosimea lemnului.
3. Urmeaza curatarea murdariei. Carpa dintr-un material moale (preferabil bumbac) iti va fi de un real ajutor. Trebuie sa cureti bine obiectul de mobilier, iar pentru acest lucru poti folosi si diluant sau orice solutie chimica potrivita. Nu este indicat sa ramana praf sau bucati de material inainte de a trece la partea de vopsit.
4. Pentru ca dupa curatare toate zgarieturile si imperfectiunile vor fi vizibile, repara-le cu chit de lemn.
5. Ai reparat toate imperfectiunile? Perfect, atunci poti trece la urmatorul pas. Slefuieste suprafata de lemn inca o data inainte de vopsit, pentru a ramane neteda.
6. Acum urmeaza partea cea mia importanta: aplicarea baitului sau a vopselii (in functie de preferintele tale si de cerintele materialului). Foloseste o pensula din par natural, un burete pentru portiunile mici sau un trafalet pentru portiunile mai mari.
7. Dupa ce s-a uscat bine vopseaua sau baitul, atunci aplica un strat de grund. Finalizeaza totul cu unul sau mai multe straturi de lac (in functie de dorintele tale) si nu uita sa faci pauze intre aplicari pentru a obtine un strat uniform.

Un material de Mirela Ionita

Foto credit: shutterstock.com
Urmareste-ne pe pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi oferte imobiliare Sibiu.
Echipa noastra actualizeaza zilnic ofertele noastre imobiliare.
New Concept Living - agentie imobiliara Sibiu