Tipuri de materiale pentru izolat exteriorul casei. Polistirenul, vata minerala sau spuma poliuretanica

Blogul agentiei imobiliare New Concept Living
10.09.2021
Tipuri de materiale pentru izolat exteriorul casei. Polistirenul, vata minerala sau spuma poliuretanica


In ultimul articol am prezentat informatii generale despre izolatia exterioara a casei, cat de mult ajuta si ce caracteristici ar trebui sa prezinte materialele utilizate pentru a asigura confortul termic si fonic cautat. Articolul de astazi prezinta cateva dintre cele mai utilizate materiale in acest proces si ce avantaje si dezavantaje au acestea.

1.Polistirenul. Pentru ca se gaseste pe piata la un pret bun si de asemenea este mai usor de montat, polistirenul este cel mai utilizat material. Exista polistirenul expandat si polistirenul extrudat.
Polistirenul expandat este mai folosit in cazul constructiilor noi. Este un material usor, care nu incarca fundatia casei si asigura confortul fonic. Ca si dezavantaje, acesta poate lua foc mai usor, nu are o rezistenta mare in timp, iar rozatoarele pot patrunde in interiorul locuintei. Totusi, daca este protejat de o tencuiala buna, atunci nu va exista nicio problema de degradare (trebuie ferit de apa, aer, soare).
Polistirenul extrudat are aceleasi avantaje, insa este mai dur si mai scump. Pentru ca este un material mai dur, poate fi utilizat in cazul montarii incalzirii in pardoseala, pentru izolarea fundatiilor sau a subsolurilor. Este mai rezistent in timp, desi este la fel de usor ca cel expandat. Ca dezavantaj trebuie mentionat faptul ca o instalare incorecta duce la aparitia alergenilor.

2.Vata minerala. Este si ea de doua tipuri: vata minerala de sticla sau bazaltica. Ceele doua au caracteristici diferite, fiind folosite pentru zone specifice ale casei.
In cazul peretilor exteriori ai fatadelor si pentru peretii despartitori interni se utilizeaza vata minerala din sticla pentru ca este mai maleabila si se monteaza mai usor. Cea bazaltica are o densitate mai ridicata, se monteaza mai greu, fapt pentru care este utilizata la structura de rezistenta a caselor, la pardoseli sau acoperisuri de tip terasa.
Rezista foarte bine in timp, garanteaza izolare termica si fonica, are rezistenta maxima la foc si este prietenoasa cu mediul.

3.Spuma poliuretanica. Este un material sintetic care contine zahar si ulei mineral, iar structura acestei spume stocheaza un gaz foarte potrivit ca izolator termic sau fonic. Si aceasta este rezistenta la foc si este impermeabila. Dezavantajul este ca duce la aparitia alergenilor in situatia in care portiunile izolate contin lemn si nu sunt ventilate cum trebuie. Este foarte recomandata pentru izolarea termica a acoperisurilor. Se poate aplica pe diferite materiale (metal, beton, tabla, etc), iar acest lucru o face sa fie aplicabila atat pe suprafate noi cat si in cazul renovarilor.
Costul de achizitie este mai mare, spre deosebire de celelalte tipuri.

4.Lana de oaie. Desi nu foarte cunoscuta si utilizata in acest procedeu, cu siguranta ar trebui sa fie datorita proprietatilor pe care le are. Se numara printre cele mai bune materiale in materie de izolare termica. Lana de oaie regleaza umiditatea, fiind potrivita pentru zonele in care se formeaza condens si indeseobi pentru casele din lemn. Este un foarte bun izolator fonic si este rezistenta la foc, arzand foarte greu. 

5.Materiale ecologice. De ce sunt o alegere buna? Pentru ca au cost mic si sunt foarte prietenoase cu mediul. Nu sunt la fel de rezistente in caz de incendiu si se degradeaza mai repede. Printre materialele ecologice cunsocute se numara: stugul, canepa, pluta sau paiele.

Indiferent de materialul folosit, nu uita ca pentru un rezultat optim trebuie sa asiguri si o ventilatie buna a interiorului. De asemenea, echilibru intre peretii izolati si zonele prin care poate patrunde aerul (geamuri, tavan) este imeprios necesara.
 

Un material de Mirela Ionita

Foto credit: shutterstock.com
Urmareste-ne pe pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi oferte imobiliare Sibiu.
Echipa noastra actualizeaza zilnic ofertele din portofoliul propriu.
New Concept Living - agentie imobiliara Sibiu