Vânzările de imobile în ianuarie 2019. Cum a arătat piaţa imobiliară în prima lună a anului

Blogul agentiei imobiliare New Concept Living
15.02.2019
Vânzările de imobile în ianuarie 2019. Cum a arătat piaţa imobiliară în prima lună a anului

Ne-am propus ca la început de an să facem o statistică cu privire la cele mai căutate tipologii de apartamente de vânzare din portofoliul agenţiei noastre, la vânzările înregistrate, dar şi la tendinţa pieţei imobiliare în acest moment.

Preferinţe cu privire la apartamente de vânzare în Sibiu

Suntem întrebaţi adesea dacă clienţii cumpărători sunt mai interesaţi de apartamente de vanzare situate în imobile noi sau vechi. Date fiind statisticile, putem spune că balanţa atârnă pentru cele din ansamblurile rezidenţiale noi. Este firesc să fie aşa. Apartamentele noi sunt tot mai calitative, preţurile sunt net inferioare celor vechi şi garanţiile oferite de dezvoltatori sunt tot mai mari şi mai atrăgătoare. Desigur că orice client doreşte să locuiască într-o casă nou nouţă în care totul este nou şi în garanţie.

Tendinţe în vânzări şi marje de preţuri
Spre exemplu, doar în cadrul agenţiei noastre s-au realizat peste 60 de tranzacţii imobiliare. Cele mai multe dintre ele s-au înregistrat în sectorul construcţiilor noi, iar oferta de peste 50 de ansambluri rezidenţiale noi a fost perfectă pentru cererea mare venită din partea cumpărătorilor.

Cel mai ieftin apartament vândut în prima luna a anului a costat 25.500 euro şi este amplasat într-un ansamblu rezidenţial nou. Cea mai scumpă proprietate în ianuarie prin intermediul agenţiei New Concept Living a fost 145.000 euro, aceasta din urmă fiind o casă într-o zonă premium din oraş.
Mai mult de 60% dintre clienţii cumpărători au achiziţionat prin plata banilor din surse proprii, în timp ce restul au ales plata printr-un credit bancar achiziţia unei noi proprietăţi.

TVA ul redus la 5%, o veste care impulsionează piaţa imobiliară
Atât cumpărătorii care şi-au căutat o nouă locuinţă, cât şi cei care au dorit să facă o investiţie au întâmpinat cu bucurie vestea ca guvernul a dat liber la achiziţia mai multor imobile cu TVA de 5 % de catre aceeasi persoană. Acest lucru a impulsionat piaţa imobiliară atât la nivel local, cât şi la nivel naţional. Ne bucuram să vedem că se mai dau şi legi înţelepte, menite să întreţină economia şi fluxul banilor în piaţa. Această noutate a impulsionat şi dezvoltatorii imobiliari şi i-a încurajat să meargă cu încredere înainte.

Clienţii caută să facă investiţii bune
Mai mult ca oricând, clienţii cumpărători sunt vânători de deal-uri bune. Ne bucurăm să constatăm faptul că clienţii cumpărători sunt tot mai pretenţioşi şi mai înţelepti. Fără dar şi poate, aceasta „deşteptare a pietei” este strans legata de faptul ca numarul de tranzactii incheiate cu persoane din afara Sibiului a scazut semnificativ. Sibienii cumpara rational. Putem afirma acest lucru cu bucurie.

Cumpărătorii se gândesc să se mute într-o zonă accesibilă (aici avem 3 căi de acces în Sibiu), se gândesc la potenţialul apartamentului pentru o posibilă revânzare, dar şi la calitatea lucrărilor sau la prestigiul dezvoltatorului imobilar.
La toate aceste aspecte, ansamblul EBS trece testul. Luna ianuarie a adus o creştere semnificativă la vânzările din ansamblul imobiliar EBS , un proiect ideal pentru investiţie.

S-au vândut peste 10 unităţi doar din cadrul acestui ansamblu. În acest moment, ansamblul EBS este şi recomandarea noastră. Nu există o ofertă mai bună din punct de vedere al calităţii, locaţiei sau a prestigiului dezvoltatorului.


Ce spun analiştii cu privire la evoluţia preţurilor în 2019
Unii analişti imobiliari spun că sunt şanse ca 2019 să aducă scumpiri în sectorul imobiliar, datorită scumpirii materialelor de construcţie. Alţii spun că datorită reducerii bugetului alocat pentru programul de finanţare Prima Casă, este posibil ca preţurile să se plafoneze sau chiar să tindă spre o scădere. Agentia NCL considera ca 2019 nu va aduce scumpiri majore dar nici ieftiniri miraculoase. Piata isi va mentine ritmul constant si bun. 

Pe de altă parte, asistăm şi la alte fenomene îmbucurătoare: tot mai mulţi străini (cu precădere din ţările vorbitoare de germană) îşi doresc să investească in Sibiu. Acestia cumpara mereu „cu cap” şi aleg mereu locuinţe bune din punct de vedere al calităţii şi al locaţiei.
Foto credit: shutterstock.ro